Du behöver
- 1 st Stor ugnsklar Gårdskyckling, ca 2 kg (Alt Kronfågel Gårdskyckling naturell +
- 1 msk hackad rosmarin,
- 2 msk hackad timjan,
- 4 skalade, hackade vitlöksklyftor,
- matfett, gärna smör)
- Citronsås
- 3 msk smör
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 6 dl vispgrädde/buljong
- 50/50 Saft av citron + fint rivet citronskal
- Salt och vitpeppar
Gör så här
1
Tillaga kycklingen enligt anvisning på förpackningen. För snabbare tillagning dela kycklingen i två halvor med något kortare tid i ugnen. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag. (Om du använder naturell kyckling gör flera snitt i skinnet. Hacka örtkryddorna och blanda med hackad vitlök. Peta in kryddhacket i snitten en bit under skinnet. Pensla halvorna med smält smör och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en stor form med skinnsidan upp och stek i 200° C, ca 45-55 min eller tills kycklingen är klar. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.)
2
Smält smöret till såsen, tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Späd med grädde och buljong under omrörning. Låt koka ihop ca 5 min. Smaksätt med salt, vitpeppar, citronsaft och fint rivet citronskal.
3
Servera kokt potatis, lätt förvällda haricots verts och rostade citroner till.
4
Smaklig måltid!