Du behöver

  • 1 st Stor ugnsklar Gårdskyckling, ca 2 kg (Alt Kronfågel Gårdskyckling naturell +
  • 1 msk hackad rosmarin,
  • 2 msk hackad timjan,
  • 4 skalade, hackade vitlöksklyftor,
  • matfett, gärna smör)
  • Citronsås
  • 3 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 6 dl vispgrädde/buljong
  • 50/50 Saft av citron + fint rivet citronskal
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

1
Tillaga kycklingen enligt anvisning på förpackningen. För snabbare tillagning dela kycklingen i två halvor med något kortare tid i ugnen. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag. (Om du använder naturell kyckling gör flera snitt i skinnet. Hacka örtkryddorna och blanda med hackad vitlök. Peta in kryddhacket i snitten en bit under skinnet. Pensla halvorna med smält smör och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en stor form med skinnsidan upp och stek i 200° C, ca 45-55 min eller tills kycklingen är klar. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.)

2
Smält smöret till såsen, tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Späd med grädde och buljong under omrörning. Låt koka ihop ca 5 min. Smaksätt med salt, vitpeppar, citronsaft och fint rivet citronskal.

3
Servera kokt potatis, lätt förvällda haricots verts och rostade citroner till.

4
Smaklig måltid!