Midsommarbröd med kryddost

Du behöver 25 g jäst 3 dl ljummet vatten 1 tsk honung 1 1/2 tsk salt 400 g (6–7 dl) vetemjöl + extra till utbakning...

Tillagningstid: 40 minuter
1 portion

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 1/2 tsk salt
  • 400 g (6–7 dl) vetemjöl + extra till utbakning
  • 2 msk olivolja
  • 75 g (1 1/4 dl) grahamsmjöl
  • 75 g (1 1/2 dl) riven kryddost
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad gräslök

Gör så här

1
Rör ut jästen i lite av det ljumna vattnet. Tillsätt resten av vattnet, honung, salt, allt mjöl och olja. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter i maskin eller 15–20 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 1 timme och 20 minuter eller tills den jäst till dubbla storleken.

2
Värm under tiden ugnen till 250 grader. Stjälp upp degen på ett väl mjölat underlag och knåda in mjölet i degen. Kavla ut degen till en platta som är cirka 2 cm tjock. Strö osten över nedre halvan av plattan, toppa med dill och gräslök och rulla ihop som en rulltårta. Nyp till kanterna ordentligt så att osten inte rinner ut under gräddning och snurra ihop slarvigt.

3
Lägg brödet på mjölad plåt. Täck över med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.

4
Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 10 minuter. Sänk därefter värmen till 215 grader och grädda i ytterligare 25–30 minuter eller tills brödet låter ihåligt när du knackar på undersidan. Låt svalna på galler.


Kommentar:
Tid 40 minuter + jästid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top