Du behöver
- 1 ? dl ättikssprit (12 %)
- 3 dl strösocker
- 4 1/2 dl vatten
- 5 svartpepparkorn
- 5 vitpepparkorn
- 1 1/2 tsk hela kumminfrön
- 1 morot
- 1 urkärnat äpple
- 3/4 purjolök (det gröna)
- 1 knippe dill
- 3–4 urvattnade sillfiléer för inläggning
Gör så här
1
Koka upp ättika, socker, vatten, pepparkorn och kumminfrön i en kastrull och låt sjuda under lock i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt kallna.
2
Skala moroten och skär den i slantar. Skiva äpplet och purjolöken tunt.
3
Hacka dillen grovt. Skär sillen i mindre portionsbitar.
4
Varva sill, äpple, grönsaker och dill i en ordentligt rengjord glasburk. Slå på den kalla lagen allt eftersom och avsluta med lag så att allt täcks.
5
Sätt på ett lock och låt stå i kylskåp i minst 2–3 dagar innan du smakar av den.
6
Tips! Använd gärna plasthandskar när du hanterar sillen så undviker du att eventuella bakterier kommer ner i burken och kortar hållbarhetstiden.
Tid cirka 20 minuter + tid att dra