Du behöver

  • 1 ? dl ättikssprit (12 %)
  • 3 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vatten
  • 5 svartpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 1/2 tsk hela kumminfrön
  • 1 morot
  • 1 urkärnat äpple
  • 3/4 purjolök (det gröna)
  • 1 knippe dill
  • 3–4 urvattnade sillfiléer för inläggning

Gör så här

1
Koka upp ättika, socker, vatten, pepparkorn och kumminfrön i en kastrull och låt sjuda under lock i cirka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt kallna.

2
Skala moroten och skär den i slantar. Skiva äpplet och purjo­löken tunt.

3
Hacka dillen grovt. Skär sillen i mindre portionsbitar.

4
Varva sill, äpple, grönsaker och dill i en ordentligt rengjord glasburk. Slå på den kalla lagen allt eftersom och avsluta med lag så att allt täcks.

5
Sätt på ett lock och låt stå i kylskåp i minst 2–3 dagar innan du smakar av den.

6
Tips! Använd gärna plasthandskar när du hanterar sillen så undviker du att eventuella bakterier kommer ner i burken och kortar hållbarhetstiden.


Kommentar:
Tid cirka 20 minuter + tid att dra