Rökt äggula med potatiskräm

Du behöver äggula Rökt 4 dl rapsolja varmpressad 4 st äggulor Potatiskräm 300 g mandelpotatis skalad 1 dl mjölk 1 dl vispgrädde 50 g smör...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • äggula Rökt
  • 4 dl rapsolja varmpressad
  • 4 st äggulor

Potatiskräm

300 g mandelpotatis skalad
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör
salt
grönsaker
1 st purjolök sköljd
salt och peppar
1 st grapefrukt
1 st citron
1 msk olivolja
1 dl bondbönor spritade
1 msk gräslök hackad

Gör så här

1
Äggula

2
Fyll en liten form med oljan. Här används vanlig varmpressad rapsolja eftersom den är neutral i smaken och kan ta åt sig rökaromen, kallpressad är dyrare och har redan en distinkt smak.

3
Fyll röklådan med rökspån, gärna av al. Tänd på brännaren som står under enligt instruktionerna. Elda på rökspånen som ligger i själva röklådan. När de är halvt nedbrända, kväv röken med locket. Dra tillbaka locket och lägg ned formen med oljan, som ligger på aluminiumfolie. På med locket igen och låt det stå i cirka 30 minuter.

4
Lägg ner äggulorna i oljan, dra av röklådan från värmen och låt dra. Om man vill kan man baka äggulan i ugnen på 70 grader i cirka 1 timme tills de blir fastare.

5
Potatiskräm

6
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den ånga av ordentligt, och passera den sedan genom en sil tillsammans med smöret så går potatisen igenom

7
silen lättare. Värm mjölk och grädde i en kastrull, späd sedan den passerade potatisen till en slät kräm med den varma gräddmjölken. Smaka av med salt.

8
Grönsaker

9
Baka purjolöken på grillen på medelhög värme. Låt purjolöken bli helt svart på utsidan, men mjuk på insidan. Dra av det svarta lagret och skär purjolöken i blandade bitar. Krydda med salt och peppar.

10
Filea grapefrukten och citronen. Skär av botten och toppen så den står rakt. Skär sedan bort det allt det vita och gula skalet, skär sedan ut de rena filéerna i “fickorna” mellan hinnorna. Hacka över hälften av filéerna och blanda med olivolja.

11
Blanda bondbönorna med salt och gräslök. Används färska bondbönor ska de förvällas i en minut, frysta används som de är.

12
Servera potatiskrämen med äggulan, bondbönor, grapefrukten och purjolöken. Droppa några extra droppar av den rökta oljan över.

13
Servera som ett tillbehör till grillat kött eller fisk eller som vegetariskt alternativ.

14
Tips! Oljan kan användas att smaksätta mycket, till exempel potatispuré, krämer eller en hemmagjord majonnäs.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top