Du behöver
- 250 g smör osaltat
- 0.75 dl vatten
- 0.75 dl rödvinsvinäger (vitvinsvinäger funkar också)
- 1 st schalottenlök hackad
- 5 st vitpepparkorn krossade
- dragonstjälkar eller 1 tsk torkad dragon
- 3 st äggulor
- 2 msk färsk dragon hackad eller 1 tsk torkad dragon
- 1 msk hackad persilja
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här
1
Smält smöret i en kastrull på låg värme så att vattnet i smöret lägger sig på botten.
2
Koka ihop vatten, vinäger, schalottenlök, vitpeppar och dragon i 5-6 minuter tills cirka hälften återstår. Låt svalna och sila över i en vid kastrull, helst med rundade bottenkanter. Tillsätt äggulorna och vispa upp till en krämig konsistens på medelhög värme (7 på en 10-gradig skala). Ta kastrullen från värmen. Äggkrämen och smöret ska vara ungefär lika varma, så att man nästan bränner sig. Känn med fingret.
3
Tillsätt nu smöret, först droppvis sedan lite mer i taget under ständig vispning, lämna bottensatsen. Blir såsen för tjock, späd med lite vatten. Blanda avslutningsvis i dragon, persilja, salt och peppar.