Bearnaisesås

Du behöver 250 g smör osaltat 0.75 dl vatten 0.75 dl rödvinsvinäger (vitvinsvinäger funkar också) 1 st schalottenlök hackad 5 st vitpepparkorn krossade dragonstjälkar eller...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g smör osaltat
  • 0.75 dl vatten
  • 0.75 dl rödvinsvinäger (vitvinsvinäger funkar också)
  • 1 st schalottenlök hackad
  • 5 st vitpepparkorn krossade
  • dragonstjälkar eller 1 tsk torkad dragon
  • 3 st äggulor
  • 2 msk färsk dragon hackad eller 1 tsk torkad dragon
  • 1 msk hackad persilja
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull på låg värme så att vattnet i smöret lägger sig på botten.

2
Koka ihop vatten, vinäger, schalottenlök, vitpeppar och dragon i 5-6 minuter tills cirka hälften återstår. Låt svalna och sila över i en vid kastrull, helst med rundade bottenkanter. Tillsätt äggulorna och vispa upp till en krämig konsistens på medelhög värme (7 på en 10-gradig skala). Ta kastrullen från värmen. Äggkrämen och smöret ska vara ungefär lika varma, så att man nästan bränner sig. Känn med fingret.

3
Tillsätt nu smöret, först droppvis sedan lite mer i taget under ständig vispning, lämna bottensatsen. Blir såsen för tjock, späd med lite vatten. Blanda avslutningsvis i dragon, persilja, salt och peppar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top