Du behöver
- 24 tzaybitar
- 1 msk kokosolja/olivolja till stekning
- 3 dl råris
- 4 ½ dl vatten
- 1 ½ dl kokosmjölk
- EDAMAMESALLAD
- 150 g gröna edamame sojabönor
- ½ citron (rivet skal plus citronsaft)
- 1 salladslök
- 2–2 ½ dl vatten
- 1 msk vegetabilisk grönsaksbuljong (lantbuljong utan glutamat)
- flingsalt och svartpeppar
- TOMATSALLAD
- 4 tomater
- ? röd lök
- 4 msk skalade hampafrön
- 2 msk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- flingsalt och svartpeppar
- TJOCK SOJASÅS
- 1 tsk arrowrotmjöl
- 1 ½ dl tamarisås
- ½ dl vatten
- 1 tsk agavesirap eller kokossocker
Gör så här
1
Hacka tomaterna och finhacka rödlöken.
2
Blanda tomat och lök med hampafrön.
3
Rör ihop en dressing genom att blanda olivolja med rödvinsvinäger och krydda med salt och svartpeppar. Häll dressingen över salladen och smaka av med salt.
4
5
Stek tzaybitarna lätt i olja. Koka råriset i vatten, blanda i kokosmjölk mot slutet av koktiden.
6
7
EDAMAMESALLAD
8
Pressa ur 1 msk citronsaft ur citronen och riv skalet. Skär salladslöken i tunna skivor.
9
Koka edamamebönorna och hälften av salladslöken i vattnet med buljong. Tillsätt rivet citronskal som får koka med. Koka 3–4 minuter. Tillsätt resterande salladslök mot slutet av koktiden strax före servering. Servera med lite spad.
10
11
TJOCK SOJASÅS
12
Blanda arrowrotmjölet i lite kallt vatten. Koka upp tamari, vatten, kokossocker/agavesirap och tillsätt arrowrotblandningen. Låt koka upp till önskad konsistens.
13
Låt svalna och häll sedan såsen fint över maträtten.
Näringsvärde per portion: 894 kcal, 38 g protein, 48 g fett, 78 g kolhydrater. Vegan, vegansk rätt