Vegansk bröllopstårta

Du behöver TÅRTBOTTEN 12–15 PERSONER 4 1/2 dl siktat dinkelmjöl 2 krm äkta vaniljpulver 2 msk kokosmjöl 1 1/2 tsk bakpulver 1 1/2 tsk bikarbonat...


15 portioner

Du behöver

  • TÅRTBOTTEN
  • 12–15 PERSONER
  • 4 1/2 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm äkta vaniljpulver
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 krm salt
  • 1 dl kokosolja (ej härdat kokosfett)
  • 1 dl äppelmust
  • 1/2 dl äppelmos (gärna osötat)
  • 1 1/2 dl fint kokossocker (gult fint javasocker)
  • 1 1/2 msk pressad citron
  • 1 1/2 tsk äppelcidervinäger
  • 3 krm fiberhusk
  • 1 dl vatten + 1 1/4 dl äppelmust
  • kokosflingor till kakformen
  • VIT KRÄM
  • CA 8 DL FÄRDIG KRÄM
  • 3 1/2 dl osötad sojamjölk
  • 1 3/4 dl sojamjölkspulver
  • 2 msk kokosmjöl
  • 0,60 dl agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • 3 1/2 dl kokosolja (ej härdat kokosfett)
  • 2 msk citronsaft
  • FYLLNING
  • ca 200 g frusna jordgubbar
  • Lite agavesirap
  • DEKORATION
  • Ca 300 g sockerpasta
  • orkidéer (i sockerpasta eller äkta)

Gör så här

1
TÅRTBOTTEN

2
Värm ugnen till 175 grader. Blanda de torra ingredienserna: mjöl, vaniljpulver, kokosmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Smält kokosoljan. Blanda äppelmust, kokossocker, pressad citron, äppelcidervinäger och den smälta kokosoljan i en separat skål.

3
Vispa ihop fiberhusk med vatten och kall äppelmust i en kastrull och koka upp under vispning (blandningen ska tjockna något). Tillsätt fiberhuskblandningen till de övriga flytande ingredienserna och vispa kraftigt (gärna med elvisp). Tillsätt mjölblandningen lite i taget och fortsätt att vispa tills smeten ser homogen ut.

4
Smörj en sockerkakform och bröa den med kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda kakan i 30–35 minuter. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar i ugnen i eftervärmen för att förhindra att den sjunker ihop.

5

6
VIT KRÄM

7
Blanda sojamjölk, sojamjölkspulver, kokosmjöl, agavesirap och vaniljpulver i en mixer. Mixa i minst 2 minuter.

8
Smält kokosolja och mät upp 3 1/2 dl i en liten skål. Låt kokosoljan svalna något.

9
Låt mixern gå och tillsätt kokosolja och citronsaft lite i taget. Lite kokosolja, lite citronsaft. Var noga med att hälla i kokosolja och citronsaft långsamt. Blandningen skär sig om man häller i allt på en gång.

10
Mixa tills allt har blandats väl. Håll blandningen i en lufttät burk och förvara i kylen. Låt den stå kallt minst 6 timmar innan användning. 1–2 dagar brukar vara lagom för bra konsistens.

11

12
DEKORATION

13
Ta fram den vita krämen från kylskåpet och låt den bli rumstempererad. Dela kakan på mitten.

14
Skiva de frusna jordgubbarna och fördela dem på tårtan och ringla över lite agavesirap. Agavesirapen gör att jordgubbarna inte oxiderar och förlorar sin fina röda färg.

15
Spritsa ut ett 1 1/2 cm (eller mer) lager av den vita krämen. Avsluta med andra halvan av tårtbotten.

16
Dekorera tårtan med sockerpasta och orkidéer.


Kommentar:
OBS! Den vita krämen måste göras minst 6 timmar innan tårtan görs.
Tips: Vill man inte använda sockerpasta går det bra att täcka tårtan med vit kräm och dekorera med färska bär, frukter och orkidéer.
Näringsvärde per portion: 504 kcal, 5 g protein, 32 g fett, 50 g kolhydrater.
Vegan, vegansk tårta

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top