Du behöver
- 500 g kycklingfilé, gärna ekologisk majskyckling
- 4 salladslökar
- flingsalt
- Marinad
- 1 msk sechuanpeppar
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1 citron, finrivet skal
- 1 dl olivolja
- Rödbetssallad
- ca 700 g betor i olika färger, polka, gula och röda
- 0,75 dl fruktig olivolja
- 0,5 citron, saften
- flingsalt och nymald svartpeppar
- Garnering
- ev blandade småskott och blad
Gör så här
1
Skär kycklingen i breda skivor, lite på snedden. Skär av en bit på löken. Varva försiktigt kyckling och lök på dubbla spett. Lägg dem i en form.
2
Rosta sechuanpepparn i en torr panna i någon minut. Stöt den lätt i en mortel. Rör ihop marinaden och häll den på spetten. Vänd runt dem väl. Marinera i minst fem timmar, men gärna över natten.
3
Ta ut kycklingspetten ur kylen i god tid före grillning. Tänd grillen.
4
Skrubba rödbetorna väl. Skiva dem så tunt som möjligt, helst på mandolin. Plocka och skölj de blad som ser fina ut. Hacka cirka 6 rödbetsstjälkar. Lägg allt i en serveringsskål.
5
Krama salladen med olja, citronsaft, salt och peppar. Smaka av balansen mellan sälta och syra noga.
6
Grilla spetten i 2–3 minuter på varje sida tills de är genomstekta. Salta. Servera med salladen. Toppa eventuellt med lite skott och blad.
Tid 1 timme + marineringstid