Du behöver
- 25 g jäst
- 3 dl vatten 37-gradigt
- 0.5 dl rapsolja
- 1 dl maltsirap
- 7.5 dl grahamsmjöl
- 1 dl solrosfrön lätt hackade
- 5 dl morötter finrivna
- 7 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
Gör så här
1
Lös jästen i vattnet, tillsätt olja, sirap, grahamsmjöl, solrosfrön, morotsriv och det mesta av vetemjölet. Arbeta i maskin 4–5 minuter, strö i saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Jäs dragfritt under handduk någon timme. Boxa ner degen i bunken igen, dela den på mjölat bakbord och knåda 5 minuter.
2
Forma till två runda eller ovala bröd. Jäs dem 45 minuter under duk, snitta ytan med rakblad och grädda cirka 40 minuter i 200 grader. Ta ut och låt kallna på galler.