Du behöver
- 1 kg färskpotatis
- vatten salt
- 2 st primörmorötter smala i knippor
- 1 st dillknippa femkronetjock
- 3 dl mjölk
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl matgrädde
- 0.5 tsk salt
- kajennpeppar en dutt
- 4 bitar torskrygg
- smör att steka i
- flingsalt och svartpeppar från kvarn
Gör så här
1
Lägg potatisen i kokande vatten som täcker, måtta i 2 tsk salt per liter vatten. Sjud potatisen tills den är genommjuk, känn med sticka. Slå bort vattnet och låt ånga av täckt med kökspapper, under lock.
2
Skala morötterna. Koka i saltat vatten (saltmängd som ovan) tills morötterna är nästan mjuka. Ta upp, håll varma.
3
Klipp sköljd, avskakad dill i mindre bitar. Lägg i hög smal pyts eller kanna och slå på mjölken. Mixa jämnt med stavmixer.
4
Smält smöret i plastbelagd kastrull, rör i mjöl och späd med dillmjölk och grädde. Koka upp under omrörning, sjud 3 minuter och smaksätt med salt och kajenn. Späd med mera mjölk eller grädde om såsen känns för tjock.
5
Stek färsk eller tinad torskrygg (sej eller kolja går också bra) i rikligt med smör i stekpanna på hög värme. 2–3 minuter på varje sida räcker. Ös med steksmöret hela tiden, flingsalta och peppra. Servera!