Krämig dillsås till torsk och potatis

Du behöver 1 kg färskpotatis vatten salt 2 st primörmorötter smala i knippor 1 st dillknippa femkronetjock 3 dl mjölk 2 msk smör 2 msk...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg färskpotatis
  • vatten salt
  • 2 st primörmorötter smala i knippor
  • 1 st dillknippa femkronetjock
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl matgrädde
  • 0.5 tsk salt
  • kajennpeppar en dutt
  • 4 bitar torskrygg
  • smör att steka i
  • flingsalt och svartpeppar från kvarn

Gör så här

1
Lägg potatisen i kokande vatten som täcker, måtta i 2 tsk salt per liter vatten. Sjud potatisen tills den är genommjuk, känn med sticka. Slå bort vattnet och låt ånga av täckt med kökspapper, under lock.

2
Skala morötterna. Koka i saltat vatten (saltmängd som ovan) tills morötterna är nästan mjuka. Ta upp, håll varma.

3
Klipp sköljd, avskakad dill i mindre bitar. Lägg i hög smal pyts eller kanna och slå på mjölken. Mixa jämnt med stavmixer.

4
Smält smöret i plastbelagd kastrull, rör i mjöl och späd med dillmjölk och grädde. Koka upp under omrörning, sjud 3 minuter och smaksätt med salt och kajenn. Späd med mera mjölk eller grädde om såsen känns för tjock.

5
Stek färsk eller tinad torskrygg (sej eller kolja går också bra) i rikligt med smör i stekpanna på hög värme. 2–3 minuter på varje sida räcker. Ös med steksmöret hela tiden, flingsalta och peppra. Servera!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top