Du behöver
- 1 citron
- 4–5 fasta, syrliga äpplen
- 75 g smör
- 2 dl (rör)strösocker
- 1 rulle kyld smördeg
- 2 dl smetana eller vispgrädde
Gör så här
1
Värm ugnen till 225 grader. Fin-riv citronskalet, bara det yttersta, gula. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna till näst högsta värme. Lägg i smöret, strö i sockret. Låt blandningen ta en aning färg under omrörning. Lägg i äppelhalvorna, krama över ena citronhalvan (sila kärnor mellan fingrarna). Täck med degen, stoppa in överhäng innanför pannans kant.
2
Låt steka på plattan 5 minuter. Sätt sedan in i ugnen och grädda tills ytan pöst upp och fått fin färg, cirka 15 minuter. Ta ut med grytlappar och låt svalna.
3
Lägg ett stort platt serveringsfat upp och ner över stekpannan. Vänd hela paketet, så fatet kommer
4
underst med kakan ovanpå. Lyft bort stekpannan. Servera med smetana eller vispad grädde smaksatt med rivet citronskal.
5
6
Tips!
7
Om degen är mindre än stekpannan på ena ledden får man skarva i lite från andra leddens längd.