Tarte Tatin med smetana

Du behöver 1 citron 4–5 fasta, syrliga äpplen 75 g smör 2 dl (rör)strösocker 1 rulle kyld smördeg 2 dl smetana eller vispgrädde Gör så...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 citron
  • 4–5 fasta, syrliga äpplen
  • 75 g smör
  • 2 dl (rör)strösocker
  • 1 rulle kyld smördeg
  • 2 dl smetana eller vispgrädde

Gör så här

1
Värm ugnen till 225 grader. Fin-riv citronskalet, bara det yttersta, gula. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna till näst högsta värme. Lägg i smöret, strö i sockret. Låt blandningen ta en aning färg under omrörning. Lägg i äppelhalvorna, krama över ena citronhalvan (sila kärnor mellan fingrarna). Täck med degen, stoppa in överhäng innanför pannans kant.

2
Låt steka på plattan 5 minuter. Sätt sedan in i ugnen och grädda tills ytan pöst upp och fått fin färg, cirka 15 minuter. Ta ut med grytlappar och låt svalna.

3
Lägg ett stort platt serveringsfat upp och ner över stekpannan. Vänd hela paketet, så fatet kommer

4
underst med kakan ovanpå. Lyft bort stekpannan. Servera med smetana eller vispad grädde smaksatt med rivet citronskal.

5

6
Tips!

7
Om degen är mindre än stekpannan på ena ledden får man skarva i lite från andra leddens längd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top