Du behöver
- 1 gul lök
- 1 hel vitlök
- 1 stjälk blekselleri
- 1 kruka basilika, bladen
- 1,5 dl olivolja
- 0,5 dl tomatpuré
- 3 burkar (à ca 400 g) körsbärstomater
- 1 dl rött eller vitt vin
- 1 msk råsocker
- salt och nymald svartpeppar
Gör så här
1
Skala och finhacka lök och vitlök. Halvera bleksellerin på längden och finhacka den. Låt lök, vitlök, blekselleri och basilikablad koka sakta i olivoljan i en tjockbottnad kastrull på mycket svag värme cirka 15 minuter. Det ska inte få färg!
2
Tillsätt tomatpuré och låt koka med i någon minut. Tillsätt tomater, vin och socker. Salta och peppra. Låt koka ihop på medelstark värme i cirka 30 minuter, tryck eventuellt tomaterna lätt mot grytans insida så att de spricker. Smaka av med mer salt och peppar.