Du behöver

  • 250 g hummerskal (2 humrar)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 0.5 st rotselleri skalad och skuren
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 1 dl tomatpuré
  • 4 msk olja till stekning
  • 5 dl vitt vin

Gör så här

1
Sätt ugnen på 250 grader, varmluftseffekt.

2
Lägg hummerskalen i en ugnssäker form och rosta i cirka 15 minuter.

3
Skala och hacka vitlök och lök. Skala och skär morot och rotselleri i bitar.

4
Fräs grönsaker, kryddor och tomatpuré i olja i en stor kastrull tills det får färg. Tillsätt skalen och fräs i ytterligare 2–3 minuter.

5
Häll på vin och sedan vatten tills det knappt täcker. Koka upp och skumma av, låt sjuda utan lock i cirka 20 minuter. Ta av från värmen och låt stå och dra i cirka 30 minuter.

6
Sila av skalen och koka ner fonden tills cirka hälften kvarstår.

7

8
Tips! Det här är ett utmärkt sätt att ta vara på hummerskal även vid andra tillfällen. Hummerfonden går bra att frysa. Använd som grund till soppor, såser, risotto och fiskrätter.

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows