Du behöver
- 2 dl lingon frysta och tinade, eller färska
- 1.5 dl vispgrädde
- 2.5 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- matolja till formen
Gör så här
1
Klä en fyrkantig form, cirka 15 x 15 centimeter, med bakplåtspapper, och smörj det gärna med lite matolja så att kolan inte klibbar fast.
2
Mixa lingonen med stavmixer eller i matberedare. Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull.
3
Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme tills termometern visar 122 grader. Kontrollera konsistensen genom att göra kulprov (se ruta nedan). Rör regelbundet. Häll upp i formen och låt stelna.
4
Klipp kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.
Receptet är från Mia Öhrns “Julens Godsaker” (Ica förlag).