Du behöver
- tryffel
- 300 g mörk choklad
- 2 dl vispgrädde
- 25 g smör
- 1 msk honung
- 25 g ingefära (stor som en pingisboll)
Dekor
250 g mörk choklad till doppning
50 g vit choklad till dekor
Gör så här
1
Klä en form, cirka 12 x 18 centimeter, med plastfolie.
2
Bryt chokladen i mindre bitar och låt alla ingredienser till tryffeln smälta ihop på lägsta värme i en kastrull på spisen. Rör om då och då och dra kastrullen från plattan när tryffelsmeten blivit jämn och blank.
3
Häll tryffelsmeten i formen, jämna till ytan och låt stelna i kylskåp i minst 3–4 timmar.
4
Lossa tryffeln ur formen och skär den i stänger. För att slippa att den kladdar fast på kniven är det bäst att skölja kniven i hett vatten och torka av med hushållspapper mellan varje knivtag.
5
Låt stelna i kylen i cirka 10 minuter.
6
Bryt den mörka chokladen till doppningen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad.
7
Doppa stängerna i chokladen och lägg dem på en bricka klädd med smörgåspapper.
8
Smält den vita chokladen och dekorera stängerna. Ställ i kylen att stelna, och förvara därefter i en tättslutande burk i kylen.
9
Stängerna är hållbara i minst tre veckor.
Tryffeln ser fin ut som chokladdoppade stänger dekorerade med vit choklad. Receptet är från Mia Öhrns “Julens Godsaker” (Ica förlag).