Du behöver
- 1 st rulle kyld mördeg
- 1 dl hasselnötter
- 30 g nougat
- 30 g mörk choklad
Fyllning
100 g smör
3 dl råsocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 krm flingsalt
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut mördegen och klä insidan av en pajform, 22 centimeter i diameter, med så mycket av degen som behövs (frys in resten till minipajer till exempel). Nagga den väl.
2
Grädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills det har fått fin färg. Låt svalna.
3
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde och sirap. Låt koka upp och koka sedan på medelvärme tills smeten är 122 grader, prova med hushållstermometer.
4
Rosta hasselnötterna i en torr panna under tiden smeten kokar. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort det mesta av skalet.
5
När kolasmeten är 122 grader, dra den från värmen och låt stå i cirka 3 minuter.
6
Häll smeten i pajskalet och fördela nötterna på. Smula över saltet. Låt pajen svalna helt, i rumstemperatur. Smält nougaten och chokladen i separata skålar, ringla dem över pajen. Låt stelna.
7
Pajen går bra att göra någon timme innan den ska ätas, men kan gärna även förberedas en till två dagar i förväg. Pajen håller i 3–4 dagar, förvaras svalt eller i rumstemperatur, ej i kyl.