Du behöver
- 1 st bananschalottenlök (eller 2 vanliga schalottenlökar)
- smör att steka i
- 3 msk majsenamjöl
- 1 l vatten
- 2 st buljongtärningar kyckling eller grönsaksbuljong
- 4 dl västerbottensost riven, ca 200 gram
- 1 dl grädde t ex matlagningsgrädde
Tillbehör
2.5 st kvisttomat
250 g champinjoner
1 näve persilja hackad
Gör så här
1
Hacka löken fint och fräs den i smör i 2 minuter. Strö över majsenamjöl och rör om.
2
Häll på vatten i omgångar under omrörning och låt koka upp. Tillsätt buljongtärningar och låt soppan puttra i 5 minuter.
3
Hacka under tiden grönsakerna och lägg upp i serveringsskålar, blandat eller var för sig. Riv osten grovt.
4
Sila av löken och koka upp soppan igen med grädde. Låt koka i 2 minuter. Ta soppan från värmen och rör i osten tills den smält helt. När osten är tillsatt kan soppan värmas men ska inte kokas upp igen.
5
Fördela grönsakerna i sopptallrikar och häll het soppa över.