Piroger

Du behöver 50 g jäst 5 dl mjölk 3 % fetthalt 420 g vetemjöl (7 dl) 300 g vetemjöl special (5 dl) med fullkorn 50...

Tillagningstid: 45 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 3 % fetthalt
  • 420 g vetemjöl (7 dl)
  • 300 g vetemjöl special (5 dl) med fullkorn
  • 50 g smör rumstempererat
  • 15 g strösocker (1 msk)
  • 15 g havssalt (2 tsk)
  • ägg till pensling

Gör så här

1
Blanda ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i rumstemperatur i 20 minuter och ställ den sedan i kylen i 30 minuter. Dela degen i cirka 10 bitar. Kavla ut varje bit till en rund eller

2
fyrkantig platta, cirka 1 1/2 centimeter tjock. Lägg fyllningen på ena halvan och pensla kanterna på den andra halvan med uppvispat ägg. Vik över degen och tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla pirogerna med uppvispat ägg, ställ in dem i ugnen och grädda dem i 12–15 minuter. Låt pirogerna svalna på galler.


Kommentar:
Tid 45 minuter + 70 minuter jästid. Fyllningsförslag: Fräst spenat, lök, pinjenötter och bacon. Klassisk köttfärsfyllning (som en lite torrare köttfärssås) med champinjoner. Rökt skinka, ruccola, ost och tomatskivor.
Heléne Johansson bjuder på det läckra receptet ur sin bok Bröd från Brunkebergs bageri.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top