Du behöver
- 1 stor purjolök (eller två små)
- 1 tsk olja
- 4 fasta, kokta potatisar
- 4 ägg
- 100 g ädelost
- 100 g valnötter
- 4 färska fikon
- 4 ark filodeg
- 1 tsk smör
- 1 tsk olja till pensling
Gör så här
1
1 Sätt ugnen på 200 grader.
2
3
2 Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olja. Skär potatisen i bitar. Vispa ihop äggen. Rör ner purjo och potatis i äggsmeten.
4
5
3 Mosa ädelosten med en gaffel och rör ner i äggsmeten. Hacka nötterna och rör i. Skär tre fikon i små bitar och blanda i smeten.
6
7
4 Om filodegen är fryst, låt tina i kylen över natten. Tinar den i rumsvärme smulas den lättare sönder. Smält smör till penslingen och blanda med oljan. Pensla på botten av en springform.
8
9
5 Lägg ut ett ark deg och pensla på med smörblandningen. Lägg nästa ark omlott, pensla det också. Gör likadant med de två sista arken. Häll i fyllningen. Vik över arken, täck fyllningen och knyckla till dem med fingrarna.
10
11
6 Baka i ugn i cirka 50 minuter. Skär upp det sista fikonet och garnera pajen med. Ät varm eller ljummen.
Förutom fina fetter innehåller valnötter också antioxidanter och en bra aminosyra, arginin.
219 KCAL PER PORTION
8 g protein, 13 g fett, 17 g kolhydrater