Julpaj med fikon och valnötter

Du behöver 1 stor purjolök (eller två små) 1 tsk olja 4 fasta, kokta potatisar 4 ägg 100 g ädelost 100 g valnötter 4 färska...


10 portioner

Du behöver

  • 1 stor purjolök (eller två små)
  • 1 tsk olja
  • 4 fasta, kokta potatisar
  • 4 ägg
  • 100 g ädelost
  • 100 g valnötter
  • 4 färska fikon
  • 4 ark filodeg
  • 1 tsk smör
  • 1 tsk olja till pensling

Gör så här

1
1 Sätt ugnen på 200 grader.

2

3
2 Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olja. Skär potatisen i bitar. Vispa ihop äggen. Rör ner purjo och potatis i äggsmeten.

4

5
3 Mosa ädelosten med en gaffel och rör ner i äggsmeten. Hacka nötterna och rör i. Skär tre fikon i små bitar och blanda i smeten.

6

7
4 Om filodegen är fryst, låt tina i kylen över natten. Tinar den i rumsvärme smulas den lättare sönder. Smält smör till penslingen och blanda med oljan. Pensla på botten av en springform.

8

9
5 Lägg ut ett ark deg och pensla på med smörblandningen. Lägg nästa ark omlott, pensla det också. Gör likadant med de två sista arken. Häll i fyllningen. Vik över arken, täck fyllningen och knyckla till dem med fingrarna.

10

11
6 Baka i ugn i cirka 50 minuter. Skär upp det sista fikonet och garnera pajen med. Ät varm eller ljummen.


Kommentar:
Förutom fina fetter innehåller valnötter också antioxidanter och en bra aminosyra, arginin.

219 KCAL PER PORTION
8 g protein, 13 g fett, 17 g kolhydrater

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top