Du behöver
- 1 msk olja
- 3 gula lökar, hackade
- 1 tsk torkad salvia
- 200 g kastanjer, på burk
- 100 g valnötter
- 100 g cashewnötter
- ½ dl ströbröd
- ½ tsk mald muskot
- 3 ägg, lätt vispade
- salt
- vitpeppar
- 500 g frysta tranbär
- 2 msk honung eller agavesirap
- 500 g palsternacka
- 1 tsk smör
- 1 tsk buljongpulver
- 6–7 blad färsk salvia
Gör så här
1
1 Hetta upp olja i en panna, rör i löken. Fräs på låg värme i fem minuter under omrörning. Rör i salvian och häll över blandningen i en skål.
2
3
2 Kör kastanjerna i mixern en minut. Blanda med löken. Kör nötterna i mixern och blanda med lök- och kastanjeröran. Rör ner ströbröd, muskot, ägg, salt och peppar.
4
5
3 Häll tranbär och honung i en kastrull och sätt på låg värme. Låt puttra cirka tio minuter till en kräm. Smaka av. Den kommer att vara riktigt syrlig, söta mer om du tycker den är för syrlig. Låt svalna.
6
7
4 Skär tunna skivor av palsternackan. Fräs med smör i panna, gärna med lite buljongpulver. Skär i mindre bitar och rör ner i kastanje-mixen, men spar cirka åtta skivor att täcka patén med.
8
9
5 Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut hälften av kastanjemixen i en bröd- eller patéform. Bred ut hälften av tranbärskrämen ovanpå. Täck med resterande kastanjemix. Toppa med skivor av palsternacka och salviablad.
10
11
6 Baka i ugn i cirka en timme. Häll på en deciliter vatten i den resterande delen av tranbärskrämen, rör om. Servera skivor av patén med tranbärssås.
Kastanjer måste köpas, de som växer i Sverige, så kallade häst-
kastanjer, är giftiga! Köp färska och ugnsbaka dem före användning eller försök att hitta kastanjer på burk i välsorterade mataffärer eller saluhallar. Kastanjer är rika på vitamin B och C.
292 KCAL PER PORTION
7 g protein, 15 g fett ,30 g kolhydrater