Du behöver

Botten

200 g mandelmassa
2 st apelsiner tvättade, det yttersta finrivna skalet
100 g smör rumstempererat
2 st ägg
2.5 dl vetemjöl (150 g)

Toscasmet

0.75 dl grädde
3 msk flytande glukos
0.75 dl socker
75 g smör
2 dl mandelspån

Apelsintopping

100 g socker
1 dl vatten
1 st vaniljstång
2 st apelsiner (de du rivit skalet från)

Gör så här

1
Botten Sätt ugnen på 200 grader. Mikra mandelmassan några se-kunder så att den blir lite varm. Blanda sedan med apelsinskalen och smör. Ha i äggen lite i taget så att smeten inte spricker och avsluta med mjölet. Fyll upp smeten i till exempel en brödform med bakplåtspapper i botten. Papperet sitter bättre om man tar lite smör i formen innan man lägger i det. Grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter beroende på formens storlek.

2
När bottenkakan stelnat och blivit kall är den redo att bli täckt med toscasmeten.

3
Toscasmeten Koka grädde, glykos, socker och smör till 118 grader, blanda sedan i mandelspånen och täck kakan med smeten. Låt stelna. För extra fin gyllenbrun färg kan

4
kakan gräddas igen efter att toscasmeten lagts på, cirka 3–5 minuter.

5
Skär kakan i små fina munsbitar.

6
Apelsintopping Koka socker, vatten och kluven vaniljstång i några minuter. Låt svalna.

7
Skär bort allt skal på apelsinerna och skär ut hinnfria filéer. Dela dem i mindre bitar och lägg ner i den svala sockerlagen.

8
Vid servering, toppa toscakakan med lite apelsin, men inte för mycket av lagen.


Kommentar:
Tid 1 timme 15 minuter + tid att svalna