Du behöver
- 1 st gul lök fint skivad
- smör att steka i
- 8 st ansjovisfiléer
- 4 st små tomma ansjovisburkar utan lock
- 4 st potatis skalade och strimlade
- salt, svartpeppar
- 2 msk ansjovisspad
- 2 dl gräddmjölk hälften/hälften
- ströbröd
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Fräs löken i smör i minst 3 minuter.
2
Lägg en ansjovisfilé i bottnen på varje burk. Varva potatis och lök, krydda med salt och svartpeppar mellan varven. Avsluta med en
3
ansjovisfilé, spadet, och slå på gräddmjölken.
4
Toppa med ströbröd och låt ytan få gyllene färg i ugnen. Fyll inte upp formarna för mycket, då kokar gräddmjölken lätt över i ugnen.
5
Baka i ugnen tills potatisen är genomkokt, cirka 35 minuter.
”Hemligheten bakom en god Jansson är att man bryner löken ordentligt så att den blir gyllenbrun.”