Potatiskaka

Du behöver 2 kg fast potatis 2 tsk salt 175 g smör 1 st vitlöksklyfta olja att steka i Gör så här 1 Skala och...

Tillagningstid: 45 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 2 kg fast potatis
  • 2 tsk salt
  • 175 g smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • olja att steka i

Gör så här

1
Skala och skiva potatisen. Strö på salt och lägg potatisen i ett durkslag för att rinna av, cirka 20 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.

2
Klä en brödform (1 1/2 liter) med bakplåtspapper.

3
Smält smöret i mikron. Häll över smöret i ett nytt kärl men ta inte med den vita bottenskylan. Pressa vitlök i smöret.

4
Packa potatisen i formen i täta lager. Drissla över smör mellan lagren och avsluta med smör på översta lagret. Grädda potatiskakan i nedre delen av ugnen i 1 timme.

5
Låt potatiskakan svalna och lägg den sedan i press i kylskåp över natten (se tips nedan).

6
Nästa dag vänds potatiskakan upp på en skärbräda och skärs med vass kniv i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Stek skivorna i lite olja, så att potatisen blir varm och får lite färg. Vänd försiktigt med stekspade. Servera till oxfilé med svampfräs och rödvinssås.


Kommentar:
Tips! Lägg i press genom att lägga ett lager ugnsfolie och sedan plastfilm ovanpå formen. Klipp ut en bit kraftig kartong så att den passar innanför formens kanter.
Ovanpå kartongen ställs sedan lämpliga tyngder, som mjölkpaket, konservburkar eller annat tungt. Lägg till tid för en natt i kylskåpet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top