Du behöver

  • 50 g smör
  • strösocker till formarna
  • 150 g choklad
  • 1 msk konjak
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 äggulor
  • 6 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • Tillbehör
  • vaniljvisp eller grädde, ovispad

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och pensla formarna noga på insidan, ända upp till kanten. “Bröa” formarna med strösocker.

2
Smält chokladen i en djup tallrik över en kastrull med hett vatten. Blanda i resten av smöret, konjak, kardemumma och vaniljsocker och rör till en jämn smet. Ta bort från värmen och rör i äggulorna.

3
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Vispa ner 1/3 av chokladsmeten i äggvitan.

4
Rör ner resten med en sked, försiktigt så att så mycket luft som möjligt blir kvar.

5
Skeda upp smeten, fyll formarna till ¾. Ställ dem i en gratängform så att det blir lätt att lyfta alla samtidigt.

6
Grädda mitt i ugnen i cirka 11 minuter eller tills suffléerna rest sig.

7
Ta ut och servera genast. Ställ fram en kanna ovispad vaniljvisp eller grädde att hälla över.

8
Suffléerna sjunker ihop efter några minuter så låt det gå undan.