Du behöver
- Sötpotatis
- 4 sötpotatisar
- grovt salt
- smör
- Kycklinggryta
- 1 stor kyckling, à ca 1,5 kg
- vetemjöl
- smör och olja till stekning
- 150 g steklök
- 3 vitlöksklyftor
- salt och nymald svartpeppar
- 250 g rökt sidfläsk
- 1/2 msk stötta korianderfrön
- 2 lagerblad
- 1 flaska (à 750 ml) torrt vitt vin
- 1 msk socker
- några rosmarinkvistar
- 1 hönsbuljongtärning
- 250 g färska haricots verts
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Häll grovt salt i en ugnssäker form. Lägg sötpotatisarna i saltet och stick några små hål i dem. Baka i mitten av ugnen i 1 1/2–2 timmar beroende på storlek. Prova med sticka att de är mjuka i mitten.
2
Stycka kycklingen i lagom bitar för gryta. Vänd dem i vetemjöl.
3
Skala lök och vitlök. Tärna fläsket.
4
Bryn kycklingen med skinnsidan nedåt i smör och olja i en tjockbottnad rymlig gryta tills de har fått fin färg. Vänd dem och bryn även andra sidan. Salta och peppra väl. Ta upp kycklingen med till exempel en hålslev.
5
Bryn fläsk och lök i fettet som är kvar i grytan. Lägg tillbaka kyckling och tillsätt korianderfrön, lagerblad, vitt vin, socker, rosmarin och buljongtärning.
6
Låt koka upp. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt koka på svag värme i cirka 30 minuter tills kycklingen är genomkokt.
7
Ta upp kycklingen och låt skyn koka ihop i ytterligare 10–15 minuter tills den är lite simmig.
8
Lägg i haricots verts och kycklingen ovanpå dem. Låt sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med bakade sötpotatisar och en klick smör.