Kyckling au vin blanc

Du behöver Sötpotatis 4 sötpotatisar grovt salt smör Kycklinggryta 1 stor kyckling, à ca 1,5 kg vetemjöl smör och olja till stekning 150 g steklök...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • Sötpotatis
  • 4 sötpotatisar
  • grovt salt
  • smör
  • Kycklinggryta
  • 1 stor kyckling, à ca 1,5 kg
  • vetemjöl
  • smör och olja till stekning
  • 150 g steklök
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt och nymald svartpeppar
  • 250 g rökt sidfläsk
  • 1/2 msk stötta korianderfrön
  • 2 lagerblad
  • 1 flaska (à 750 ml) torrt vitt vin
  • 1 msk socker
  • några rosmarinkvistar
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 250 g färska haricots verts

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Häll grovt salt i en ugnssäker form. Lägg sötpotatisarna i saltet och stick några små hål i dem. Baka i mitten av ugnen i 1 1/2–2 timmar beroende på storlek. Prova med sticka att de är mjuka i mitten.

2
Stycka kycklingen i lagom bitar för gryta. Vänd dem i vetemjöl.

3
Skala lök och vitlök. Tärna fläsket.

4
Bryn kycklingen med skinnsidan nedåt i smör och olja i en tjockbottnad rymlig gryta tills de har fått fin färg. Vänd dem och bryn även andra sidan. Salta och peppra väl. Ta upp kycklingen med till exempel en hålslev.

5
Bryn fläsk och lök i fettet som är kvar i grytan. Lägg tillbaka kyckling och tillsätt korianderfrön, lagerblad, vitt vin, socker, rosmarin och buljongtärning.

6
Låt koka upp. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt koka på svag värme i cirka 30 minuter tills kycklingen är genomkokt.

7
Ta upp kycklingen och låt skyn koka ihop i ytterligare 10–15 minuter tills den är lite simmig.

8
Lägg i haricots verts och kycklingen ovanpå dem. Låt sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med bakade sötpotatisar och en klick smör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top