Du behöver

  • 4 st apelsiner mogna
  • 75 g smör
  • 1.25 dl lönnsirap
  • 1 st vaniljstång kluven
  • 200 g smördeg färdig (en rundel på ca 24 cm diameter, 1/2 cm tjock)

Till servering

Vispad grädde eller vaniljglass

Gör så här

1
Tvätta apelsinerna och skär dem i tunna skivor med skalet på.

2
Sätt ugnen på 200 grader.

3
Ta en ugnssäker stekpanna på cirka 24 centimeter och smält smöret på låg värme.

4
Blanda i lönnsirapen och vaniljen, låt detta smälta ihop. Fortsätt att hålla värmen låg.

5
När det har blandats, ta pannan av värmen och placera apelsinskivorna tätt och lite omlott så att de täcker hela pannan.

6
Gör en rundel av smördegen och placera över apelsinlagret som ett lock, skär bort utstickande kanter.

7
Grädda i ugnen i 20–25 minuter, låt tarten vila och sätta sig något i cirka 15 minuter innan du vänder upp den på en tallrik.

8
Servera ljummen med vispad grädde eller vaniljglass.