Du behöver
- 4 st apelsiner mogna
- 75 g smör
- 1.25 dl lönnsirap
- 1 st vaniljstång kluven
- 200 g smördeg färdig (en rundel på ca 24 cm diameter, 1/2 cm tjock)
Till servering
Vispad grädde eller vaniljglass
Gör så här
1
Tvätta apelsinerna och skär dem i tunna skivor med skalet på.
2
Sätt ugnen på 200 grader.
3
Ta en ugnssäker stekpanna på cirka 24 centimeter och smält smöret på låg värme.
4
Blanda i lönnsirapen och vaniljen, låt detta smälta ihop. Fortsätt att hålla värmen låg.
5
När det har blandats, ta pannan av värmen och placera apelsinskivorna tätt och lite omlott så att de täcker hela pannan.
6
Gör en rundel av smördegen och placera över apelsinlagret som ett lock, skär bort utstickande kanter.
7
Grädda i ugnen i 20–25 minuter, låt tarten vila och sätta sig något i cirka 15 minuter innan du vänder upp den på en tallrik.
8
Servera ljummen med vispad grädde eller vaniljglass.