Du behöver

  • 500 g potatis av mjölig sort
  • 1 msk smält smör
  • rapsolja blandat
  • 1 st purjolök späd
  • 500 g lövbiff
  • 1 msk olivolja
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk kalvfond konc
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • salt och peppar
  • 1/2–1 tsk arrowrot
  • 0.5 dl dill finhackad
  • 0.75 dl svarta vinbär färska

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och skiva potatisen tunt. Skär skivorna i stickor. Bred ut potatisen i en långpanna och ringla över hälften av smöroljan. Blanda runt väl. Salta och peppra. Baka i mitten av ugnen i 15–20 minuter tills de har fått fin färg.

2
Skiva purjon. Strimla lövbiffen. Fräs purjon i oljan i cirka 2 minuter i en panna med lite höga kanter så att den får lite färg. Lägg åt sidan.

3
Bryn köttet hastigt i resten av smöroljan i samma panna i omgångar så att det får fin färg. Lägg tillbaka purjon och tillsätt grädde, kalvfond och gelé. Låt puttra ihop i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Red med arrowrot utrörd i lite vatten.

4
Vänd runt potatisen med dillen. Strö över lite färska rårörda svarta vinbär i pannan före servering.