Du behöver
- 2 auberginer
- 1 squash
- 1 röd paprika
- 1 selleri
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1 burk hela konserverade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk pressad citron
- 1 tsk buljongpulver (eller 1/2 buljongtärning)
- 1,5 dl vatten
- salt
- peppar
- 1 kruka basilika
Gör så här
1
1 Skär aubergine och squash i centimetertjocka halvmånebitar och paprika och selleri i små bitar. Hacka löken. Fräs alla grönsaker i olja. Rör om då och då så att allt blir genomfräst.
2
3
2 Tillsätt tomater, tomatpuré, citron, buljong, vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra på låg värme under lock i ca 30 minuter. Toppa med färsk basilika innan servering.
Den perfekta basen för grytor, soppor och såser. Vill du äta den som den är så häll ner en burk eller två med kikärtor, så blir grytan såväl proteinrik som rejlt mättande.
Upphettade tomater är på många sätt nyttigare än råa tomater. Bland annat kan kroppen tillgodogöra sig mer lykopen när tomaterna är varma. Och lykopenet är en kraftfull antioxidant som ska vara effektiv i skydd mot en rad sjukdomar.
114 kcal*
E% 17 procent protein, 34 procent fett, 49 procent kolhydrater
*= per portion