Du behöver
- 300 g gul lök
- 2 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- ca 500 g (lår)file av kalkon eller kyckling
- 3–4 msk ras-el-hanout-krydda (se länk till ras-el-hanout-krydda)
- 2 msk konc kycklingfond
- 6 dl vatten
- 1–2 krukor koriander
- 350 g fänkål (2 stånd)
- 4 små (konserverade) citroner
- (salt)
- 12 urkärnade oliver
- 4 portioner couscous
- rivet skal och saft av 1 citron
- 1 msk olivolja
Gör så här
1
Halvera, skala och grovhacka löken. Värm oljan i rymlig gryta med tätt lock, låt löken svettas i den minst 5 minuter på medelvärme. Tillsätt finskivad vitlök mot slutet.
2
Tärna det benfria köttet grovt. Rör ner din egen ras-el-hanout-krydda i lökfräset och låt den fräsa med under omrörning någon minut. Tillsätt köttet och rör om tills kryddan täcker alla ytor.
3
Späd med fond utrörd i vatten. Koka upp under lock. Hacka koriandern, rör ner stjälkhacket i grytan (spar bladen till sista stund). Låt småsjuda 20 minuter under lock.
4
Ansa och kvarta under tiden fänkålen och citronerna. Om du inte har konserverade citroner kan du salta citrondelarna och lägga dem i press en stund.
5
Lägg fänkål och citron i grytan, låt puttra med under lock 5 minuter och sedan ytterligare 5–10 minuter utan lock, på aningen högre värme. Vänd i korianderhack och oliver före servering.
6
Bered couscous efter paketets anvisning, ersätt lite av vattnet med samma mängd pressad citron. Rör också i också citronskal och olivolja. Servera en krans med couscous med grytan i en grop i mitten.
TIPS! Byt gärna filéköttet till hela kycklingklubbor. Dubbla då mängden. Om grytan lagas i förväg bör fänkålen kokas separat, annars blir den mycket mosig. Citronerna bör också förvaras för sig till värmning.