Kalkontagine med fänkål

Du behöver 300 g gul lök 2 msk olivolja 3 vitlöksklyftor ca 500 g (lår)file av kalkon eller kyckling 3–4 msk ras-el-hanout-krydda (se länk till...

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 300 g gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 500 g (lår)file av kalkon eller kyckling
  • 3–4 msk ras-el-hanout-krydda (se länk till ras-el-hanout-krydda)
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 6 dl vatten
  • 1–2 krukor koriander
  • 350 g fänkål (2 stånd)
  • 4 små (konserverade) citroner
  • (salt)
  • 12 urkärnade oliver
  • 4 portioner couscous
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 msk olivolja

Gör så här

1
Halvera, skala och grovhacka löken. Värm oljan i rymlig gryta med tätt lock, låt löken svettas i den minst 5 minuter på medelvärme. Tillsätt finskivad vitlök mot slutet.

2
Tärna det benfria köttet grovt. Rör ner din egen ras-el-hanout-krydda i lökfräset och låt den fräsa med under omrörning någon minut. Tillsätt köttet och rör om tills kryddan täcker alla ytor.

3
Späd med fond utrörd i vatten. Koka upp under lock. Hacka koriandern, rör ner stjälkhacket i grytan (spar bladen till sista stund). Låt småsjuda 20 minuter under lock.

4
Ansa och kvarta under tiden fänkålen och citronerna. Om du inte har konserverade citroner kan du salta citrondelarna och lägga dem i press en stund.

5
Lägg fänkål och citron i grytan, låt puttra med under lock 5 minuter och sedan ytterligare 5–10 minuter utan lock, på aningen högre värme. Vänd i korianderhack och oliver före servering.

6
Bered couscous efter paketets anvisning, ersätt lite av vattnet med samma mängd pressad citron. Rör också i också citronskal och olivolja. Servera en krans med couscous med grytan i en grop i mitten.


Kommentar:
TIPS! Byt gärna filéköttet till hela kycklingklubbor. Dubbla då mängden. Om grytan lagas i förväg bör fänkålen kokas separat, annars blir den mycket mosig. Citronerna bör också förvaras för sig till värmning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top