Du behöver

  • 1 purjolök
  • 500 g potatis av mjölig sort
  • 1 äpple
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk matolja
  • 10 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1/2 burk kikärter (410 g)
  • 1/2 burk keso (à 250 g)
  • 4 grova portionsbröd
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädd

Gör så här

1
Ansa och finstrimla ned­re delen av purjon, cirka 10 centimeter. Lägg åt sidan till mackan. Skiva resten av purjon. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Kärna ur och skär äpplet i små bitar (spara lite till garnering).

2
Fräs grönsaker med timjan i oljan i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp och koka tills potatisen är mjuk, i cirka 10 minuter.

3
Skölj kikärterna i ett durkslag. Mixa dem grovt med keso, rör ner purjostrimlet. Smaka av med salt och peppar. Lägg ihop med bröden.

4
Mixa soppan slät och häll i grädden. Värm och smaka av med salt och peppar. Mixa igen för härligt luftig soppa. Garnera med äpple och eventuellt lite purjostrimlor. Servera med mackorna.