Du behöver
- 1 kg gul lök
- 3–4 msk olivolja
- 2 hönsbuljongtärningar
- 1 tsk finhackad färsk timjan
- (eller 1/2 tsk torkad)
- 1 liter vatten
- salt, nymalen svartpeppar
- 1 tsk vit balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)
- Till servering
- 1 liten baguette
- 1 dl riven ost
Gör så här
1
Skala, dela och skiva löken. Fräs den mjuk och guldgul i olja på medelvärme i cirka 20 minuter. Rör om då och då.
2
Smula över buljongtärningarna, tillsätt timjan och fräs ytterligare cirka 1 minut.
3
Tillsätt hälften av vattnet och koka 20 minuter. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och balsamvinäger.
4
Servera med baguette och en skål riven ost att strö över soppan.
Detta är ett läsarrecept av Ann-Sofie Högman i Linköping.