Du behöver

  • 1 kg gul lök
  • 3–4 msk olivolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 tsk finhackad färsk timjan
  • (eller 1/2 tsk torkad)
  • 1 liter vatten
  • salt, nymalen svartpeppar
  • 1 tsk vit balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)
  • Till servering
  • 1 liten baguette
  • 1 dl riven ost

Gör så här

1
Skala, dela och skiva löken. Fräs den mjuk och guldgul i olja på medelvärme i cirka 20 minuter. Rör om då och då.

2
Smula över buljongtärningarna, tillsätt timjan och fräs ytterligare cirka 1 minut.

3
Tillsätt hälften av vattnet och koka 20 minuter. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok. Smaka av med salt, peppar och balsamvinäger.

4
Servera med baguette och en skål riven ost att strö över soppan.


Kommentar:
Detta är ett läsarrecept av Ann-Sofie Högman i Linköping.