Du behöver
- 700 g mjölig potatis, t ex King Edward
- 1 dl olivolja
- 1/2 citron, grovrivet skal och saft
- flingsalt, nymald svartpeppar
- 2 nät (ca 2 kg) blåmusslor
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 fänkålsstånd
- 1 tsk torkad anis
- ett par kvistar färsk timjan, gärna backtimjan
- ett par persiljestjälkar
- 1/2 dl olivolja
- 1 dl halvtorr sherry
- 4 dl torrt, vitt vin
- Tillbehör
- majonnäs av god kvalitet
Gör så här
1
Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den nätt och jämnt mjuk i saltat vatten och häll på en bakplåtspappersklädd plåt. Vänd runt med olja och skal och saft av citron. Salta och peppra.
2
Släng musslor som inte sluter sig när de knackas lätt mot köksbänken. Skölj och skrapa resterande musslor rena under rinnande kallt vatten.
3
Baka potatisen krispig och vackert brun i mitten av ugnen i 40 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök. Halvera och skiva fänkålen tunt. Fräs grönsakerna med anis, timjan och persilja i oljan i en gryta i ett par minuter.
4
Lägg i musslorna och häll på sherry och vin. Låt sjuda under lock i ett par minuter tills de öppnat sig. Salta och peppra. Servera med potatis och majonnäs.