Du behöver

  • 700 g mjölig potatis, t ex King Edward
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 citron, grovrivet skal och saft
  • flingsalt, nymald svartpeppar
  • 2 nät (ca 2 kg) blåmusslor
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 tsk torkad anis
  • ett par kvistar färsk timjan, gärna backtimjan
  • ett par persiljestjälkar
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl halvtorr sherry
  • 4 dl torrt, vitt vin
  • Tillbehör
  • majonnäs av god kvalitet

Gör så här

1
Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den nätt och jämnt mjuk i saltat vatten och häll på en bakplåtspappersklädd plåt. Vänd runt med olja och skal och saft av citron. Salta och peppra.

2
Släng musslor som inte sluter sig när de knackas lätt mot köksbänken. Skölj och skrapa resterande musslor rena under rinnande kallt vatten.

3
Baka potatisen krispig och vackert brun i mitten av ugnen i 40 minuter. Skala och finhacka lök och vitlök. Halvera och skiva fänkålen tunt. Fräs grönsakerna med anis, timjan och persilja i oljan i en gryta i ett par minuter.

4
Lägg i musslorna och häll på sherry och vin. Låt sjuda under lock i ett par minuter tills de öppnat sig. Salta och peppra. Servera med potatis och majonnäs.