Du behöver
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 50 g kallt smör
- 2 dl lättfil
- 75 g kryddost i små tärningar
- 1 liter vatten
- 2 (grönsaks)buljongtärningar
- 800 g gröna ärter
- salt och peppar
- 1 skalad, finriven morot
- lite klippt persilja
Gör så här
1
Blanda mjölsorterna med bakpulver i bunke, dela smöret i småbitar och finfördela i mjölet med fingrarna. Fortsätt fingerblanda tills allt är en jämnsmulig massa. Vänd i filen och kryddosten. Forma 4 bullar, grädda dem 12 minuter i 225-gradig ugn. De är färdiga när de känns lätta.
2
Koka upp vatten med buljongtärningar i hög kastrull. Koka ärterna ett par minuter i soppan. Stavmixa, salta och peppra. Strö morotsriv och persilja på ytan.
3
Tips! Annan mager hårdost plus 1/2 tsk stötta kumminfrön kan ersätta kryddosten.
Näringsvärde: Kcal 546, fett 15 g, kolhydrater 70 g, fibrer 18 g