Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g kallt smör
  • 2 dl lättfil
  • 75 g kryddost i små tärningar
  • 1 liter vatten
  • 2 (grönsaks)buljongtärningar
  • 800 g gröna ärter
  • salt och peppar
  • 1 skalad, finriven morot
  • lite klippt persilja

Gör så här

1
Blanda mjölsorterna med bakpulver i bunke, dela smöret i småbitar och finfördela i mjölet med fingrarna. Fortsätt fingerblanda tills allt är en jämnsmulig massa. Vänd i filen och kryddosten. Forma 4 bullar, grädda dem 12 minuter i 225-gradig ugn. De är färdiga när de känns lätta.

2
Koka upp vatten med buljongtärningar i hög kastrull. Koka ärterna ett par minuter i soppan. Stavmixa, salta och peppra. Strö morotsriv och persilja på ytan.

3
Tips! Annan mager hårdost plus 1/2 tsk stötta kumminfrön kan ersätta kryddosten.


Kommentar:
Näringsvärde: Kcal 546, fett 15 g, kolhydrater 70 g, fibrer 18 g