Mandelpaj med citron

Du behöver Pajskal 2.5 dl vetemjöl (150 g) 1.5 msk strösocker 1 krm salt 120 g smör kallt, tärnat 3.5 msk kallt vatten Fyllning 2...

Tillagningstid: 90 minuter
12 portioner

Du behöver

Pajskal

2.5 dl vetemjöl (150 g)
1.5 msk strösocker
1 krm salt
120 g smör kallt, tärnat
3.5 msk kallt vatten

Fyllning

2 st ägg
1.25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 st citron gärna ekologiska, saft och det yttersta finrivna skalet
3 dl mandelmjöl (120 g)
1 msk mandelspån
florsocker till pudring

Gör så här

1
Blanda mjöl, socker och salt i matberedare med kniven monterad. Tillsätt smör. Mixa med pulsknappen till ett smul. Tillsätt vatten, en matsked i taget, och kör tills smulet börjar gå ihop till en boll. Plasta och kyl minst en halvtimme.

2
Kavla ut degen tunt och klä en 24 centimeters pajform med lös botten. Nagga botten. Kyl igen. Fodra pajformen med bakplåtspapper och fyll med torra bönor eller riskorn för att hindra pajskalets kanter från att falla ihop.

3
Grädda i 200 grader, 8–10 minuter, lyft bort papperet och bönor/ris och grädda 8–10 minuter till, tills skalet är torrt och har fått lite färg. Låt svalna.

4
Fyllning

5
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt med elvisp. Blanda i citronsaft och -skal och mandelmjöl. Häll fyllningen i pajskalet, strö för-

6
siktigt över mandelspån och grädda i 35–40 minuter, tills

7
en provsticka kommer ut torr.

8
Låt svalna. Pudra med florsocker vid servering.

9
Tips! Mandelmjöl är 100 % malen mandel, så du kan ersätta mandelmjölet med samma mängd mandel som du maler själv.


Kommentar:
Tid: 1 1/2 timme + kyltid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top