Du behöver

  • 1 st purjolök grov
  • 3 st potatis stora
  • 1 msk smör
  • 2 st persiljestjälkar grova
  • 7.5 dl grönsaksbuljong
  • 0.5 dl vispgrädde
  • salt kajennpeppar
  • 1 näve persiljeblad släta
  • 1 st vitlöksklyfta liten
  • 2 nypa flingsalt
  • 1 krm svartpeppar nymalen
  • 0.75 dl olivolja (oliv)olja

Gör så här

1
Ansa och skölj purjon, skala och grovskiva potatisen. Låt båda småfräsa i stor kastrull med smöret utan att ta färg.

2
Lägg i persiljestjälkar, slå på buljongen, koka upp och låt småputtra under lock tills potatisen börja falla isär. Det tar olika tid för olika potatissorter.

3
(Stav)mixa soppan slät och värm upp igen med grädden under omrörning. Smaka av med salt och ett par duttar kajennpeppar.

4
Mixa också persiljeblad, vitlök, salt, svartpeppar och olja till en kryddande örtolja att droppa i varje portion.