Du behöver

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 st kajennpeppar dutt
  • 2 st ägg
  • 1 st lax stor skiva rökt
  • smör

Gör så här

1
Värm ugnen till 200 grader. Fräs smör och mjöl i kastrull på medelvärme utan att det tar färg. Rör i mjölk, koka upp under omrörning och sjud 3 minuter. Smaksätt med salt och kajenn.

2
Ta kastrullen från värmen. Skilj äggen, gulor i en liten pyts, vitor (utan minsta gnutta gula) i ren vispbunke. Vispa vitorna till riktigt hårt skum med absolut fettfria redskap. Strimla laxen. Smörj en rak portionssuffléform (2 1/2 dl) riktigt noga ända upp på kanten.

3
Rör ner en äggula åt gången i vitsåsen. Vänd sedan ner först laxstrimlorna, sedan äggvite-pöset i såsen, smeten måste inte blandas så noga. Fyll ugnsformen till 3/4.

4
Grädda i ugnens nedre del 25–30 minuter. Lyft med grytlappar till dukat bord.

5
VARIERA: Ersätt laxen med 1 1/2 dl grovriven, lagrad hårdost, eller lika mycket fint delad fiskrest eller tomatmakrill.

6
Ersätt saltet med socker och gör efterrättssufflé med mosade bär.