Kotlettrullad med potatisklyftor

Du behöver 1 benfri kotlettrad, knappt 1 kg salt, (svart)peppar 200 g färskost 1/2 tsk salt 2 krm svartpeppar 1–2 citroner, det yttersta finrivna skalet...

Tillagningstid: 15 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 benfri kotlettrad, knappt 1 kg
  • salt, (svart)peppar
  • 200 g färskost
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1–2 citroner, det yttersta finrivna skalet
  • 1 kruka salvia
  • 2–3 meter krympt bomullssnöre
  • smör till pensling
  • 4 bakpotatisar
  • olja, flingsalt

Gör så här

1
Putsa bort eventuella tjocka hinnor från köttytan. Snitta den med vass böjlig kniv lite i taget till en någotsånär jämn platta, ett par centimeter tjock. Salta och peppra båda köttsidorna.

2
Värm ugnen till 175 grader. Rör osten med salt, peppar, cit­ronrasp och fint strimlad salvia. Fördela cirka 1/3 av röran på köttets snittade sida. Rulla samman köttet till en lång korv, stick i tandpetare så att det håller samman, medan du virar steksnöre, 2–3 cm tätt, runt hela rullen. Fäst i ändarna, ta bort tandpetarna.

3
Lägg på galler i ugnsform, stek till 80 graders innertemperatur mitt i ugnen, cirka 1 timme. Pensla ytan med smör efter 15 och 45 minuter.

4
Låt köttet vila svept i folie och frottéhandduk medan förrätten njuts, skiva upp alldeles före servering. Ta vara på den köttsaft som läckt ut i formen, droppa den över de upplagda skivorna.

5
Tvätta potatisarna, dela varje potatis i sex klyftor.

6
Olja dem lätt och lägg i oljad ugnsform. Flingsalta och peppra, stek bredvid köttet 30–40 minuter.

7
Servera resten av fyllnings­osten som såsklick till köttet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top