Du behöver
- 1 benfri kotlettrad, knappt 1 kg
- salt, (svart)peppar
- 200 g färskost
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1–2 citroner, det yttersta finrivna skalet
- 1 kruka salvia
- 2–3 meter krympt bomullssnöre
- smör till pensling
- 4 bakpotatisar
- olja, flingsalt
Gör så här
1
Putsa bort eventuella tjocka hinnor från köttytan. Snitta den med vass böjlig kniv lite i taget till en någotsånär jämn platta, ett par centimeter tjock. Salta och peppra båda köttsidorna.
2
Värm ugnen till 175 grader. Rör osten med salt, peppar, citronrasp och fint strimlad salvia. Fördela cirka 1/3 av röran på köttets snittade sida. Rulla samman köttet till en lång korv, stick i tandpetare så att det håller samman, medan du virar steksnöre, 2–3 cm tätt, runt hela rullen. Fäst i ändarna, ta bort tandpetarna.
3
Lägg på galler i ugnsform, stek till 80 graders innertemperatur mitt i ugnen, cirka 1 timme. Pensla ytan med smör efter 15 och 45 minuter.
4
Låt köttet vila svept i folie och frottéhandduk medan förrätten njuts, skiva upp alldeles före servering. Ta vara på den köttsaft som läckt ut i formen, droppa den över de upplagda skivorna.
5
Tvätta potatisarna, dela varje potatis i sex klyftor.
6
Olja dem lätt och lägg i oljad ugnsform. Flingsalta och peppra, stek bredvid köttet 30–40 minuter.
7
Servera resten av fyllningsosten som såsklick till köttet.