Du behöver

  • 1 st majskyckling (cirka 1,5 kg)
  • 3 st persilja kvistar slätbladig
  • 3 st dragon kvistar färsk eller 2 tsk torkad
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 1.5 kg spetskål eller färsk vitkål
  • 2 dl äppeljuice
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk dragon torkad
  • salt, svartpeppar
  • 50 g smör

Tillbehör

jasminris
sallad med småblad och körsbärstomater

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta av kycklingen under kallvattenkranen. Torka den med hushållspapper och skär jack med en vass kniv i de tjockaste delarna av kycklingen, i låren och i bröstfilén.

2
Mortla persilja och dragon tillsammans med olja och salt till en kryddolja. Smörj in hela kycklingen i kryddoljan med händerna och salta inuti kycklingen. Se till att få kryddolja även i de skurna jacken. Knyt ihop benen med steksnöre så att kycklingen håller formen.

3
Skär kålen i bitar och lägg i en ugnsform. Ta bort rotstocken om den är grov. Slå över äppeljuice, vin, torkad dragon och 2 tsk flingsalt. Klicka smör över kålen.

4
Lägg kycklingen ovanpå kålen och sätt in i ugnen. Stek i nedre delen av ugnen cirka 1–1?1/2 timme, tills kycklingen är helt genomstekt och köttet släpper från benen. Större kyckling tar längre tid.

5
Ta ut formen efter halva tiden och ös lite vätska över grönsakerna. Tillsätt mer vätska om grönsakerna verka koka torrt.

6
Strö lite hackad persilja över kålen och servera med jasminris och en lyxig sallad.