Du behöver
- 1 st majskyckling (cirka 1,5 kg)
- 3 st persilja kvistar slätbladig
- 3 st dragon kvistar färsk eller 2 tsk torkad
- 0.5 dl olivolja
- 1 msk flingsalt
- 1.5 kg spetskål eller färsk vitkål
- 2 dl äppeljuice
- 2 dl vitt vin
- 2 tsk dragon torkad
- salt, svartpeppar
- 50 g smör
Tillbehör
jasminris
sallad med småblad och körsbärstomater
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta av kycklingen under kallvattenkranen. Torka den med hushållspapper och skär jack med en vass kniv i de tjockaste delarna av kycklingen, i låren och i bröstfilén.
2
Mortla persilja och dragon tillsammans med olja och salt till en kryddolja. Smörj in hela kycklingen i kryddoljan med händerna och salta inuti kycklingen. Se till att få kryddolja även i de skurna jacken. Knyt ihop benen med steksnöre så att kycklingen håller formen.
3
Skär kålen i bitar och lägg i en ugnsform. Ta bort rotstocken om den är grov. Slå över äppeljuice, vin, torkad dragon och 2 tsk flingsalt. Klicka smör över kålen.
4
Lägg kycklingen ovanpå kålen och sätt in i ugnen. Stek i nedre delen av ugnen cirka 1–1?1/2 timme, tills kycklingen är helt genomstekt och köttet släpper från benen. Större kyckling tar längre tid.
5
Ta ut formen efter halva tiden och ös lite vätska över grönsakerna. Tillsätt mer vätska om grönsakerna verka koka torrt.
6
Strö lite hackad persilja över kålen och servera med jasminris och en lyxig sallad.