Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten, 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 9–10 dl vetemjöl

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet. Tillsätt salt, olivolja, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda till en jämn och elastisk deg i cirka 5 minuter, i maskin eller

2
för hand. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

3
Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen på mjölat bakbord. Rulla ut till två längder och dela varje längd i 8 bitar. Forma till runda bollar, kavla sedan ut dem till platta kakor, 12–14 cm i diameter. Värm en papprad plåt i ugnen.

4
Lägg bröden på den varma plåten och grädda dem, cirka tre åt gången, mitt i ugnen i 6–8 minuter tills de fått lite färg och “bubblat” upp. Låt svalna på galler utan bakduk.

5
Skär en ficka i brödets sida, och fyll med önskad fyllning.


Kommentar:
Tid 1 timme och 15 minuter?+?8 minuter gräddningstid. Tips! Pitabröden är enkla att baka. Fyll dem exempelvis med grillad halloumiost, majs och tomat. Hoummus är också gott att klicka i.