Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl ljummet vatten, 37 grader
- 2 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 2 dl grahamsmjöl
- 9–10 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smula jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet. Tillsätt salt, olivolja, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda till en jämn och elastisk deg i cirka 5 minuter, i maskin eller
2
för hand. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
3
Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen på mjölat bakbord. Rulla ut till två längder och dela varje längd i 8 bitar. Forma till runda bollar, kavla sedan ut dem till platta kakor, 12–14 cm i diameter. Värm en papprad plåt i ugnen.
4
Lägg bröden på den varma plåten och grädda dem, cirka tre åt gången, mitt i ugnen i 6–8 minuter tills de fått lite färg och “bubblat” upp. Låt svalna på galler utan bakduk.
5
Skär en ficka i brödets sida, och fyll med önskad fyllning.
Tid 1 timme och 15 minuter?+?8 minuter gräddningstid. Tips! Pitabröden är enkla att baka. Fyll dem exempelvis med grillad halloumiost, majs och tomat. Hoummus är också gott att klicka i.