Du behöver
- ca 800 g vit sparris
- vatten
- salt
- strösocker
- Limesås
- 50 g smör
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl grönsaksbuljong
- 2 äggulor
- 1 dl grädde
- 3/4 tsk salt
- 2 duttar kajennpeppar
- 2 limefrukter, saften
Gör så här
1
Sparris torkar från snittet och upp emot knoppen. Bryt varje sparris med ett grepp runt basen och ett mitt på sparrisen. Den går av där den torra biten slutar. Lägg sparrisen på skärbräda. Skala med potatisskalare från strax nedanför sparrisknoppen och ner till änden.
2
Mät upp vattnet så att det täcker sparrisen, lyft upp stänglarna ur grytan. Koka upp vattnet och tillsätt 2 tsk salt per liter vatten, samt någon tesked socker, som balanserar sparrisens beska.
3
Lägg försiktigt i sparrisarna med knopparna åt samma håll. Sjud på svag värme 3–4 beroende på stänglarnas tjocklek. Sparrisen ska inte vara för mjuk, utan fortfarande krispig. Prova en! Lyft varsamt upp dem, färdigkokta, och låt rinna av snabbt på ren handduk innan de serveras.
4
Smält hälften av smöret i kastrull (ej av aluminium, som missfärgar äggsås). Rör i mjölet, sila i buljong och koka upp under omrörning. Låt sjuda 3 minuter.
5
Rör samman äggulorna med grädden, vispa ner i såsen och sjud på knapp medelvärme tills såsen börjar tjockna. Rör hela tiden i botten. Klicka i resten av smöret och smaka av med salt, peppar och lime. Blanda noga och servera i värmd såsskål.