Du behöver

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl (120 g) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Jordgubbsparfait
  • 150 g (cirka 3 dl) jordgubbar, färska eller frysta och tinade
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk strösocker

Gör så här

1
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.

2
Blanda mjöl och bakpulver, sikta och vispa försiktigt ner det i äggsmeten med en handvisp. Blanda till en klumpfri smet och bred ut smeten i ett tunt, jämnt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det går även bra att grädda smeten i en stor ugnsform, cirka 45 x 30 centimeter.

3
Grädda i mitten av ugnen i knappt 5 minuter eller tills bottnen blivit gyllenbrun. Strö socker över ytan, täck med ett bakplåtspapper och vänd så att undersidan kommer upp. Vänta någon minut och dra sedan bort bakplåtspapperet. Låt kakan svalna lite.

4
Jordgubbsparfait Mixa jordgubbarna fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulver eller vaniljsocker.

5
Vispa grädden fluffig i en bunke. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i en annan bunke.

6
Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet.

7
Dela bottnen på mitten. Bred på parfaiten på den ena halvan och låt frysa till i 10–15 minuter. Om parfaiten känns rinnig kan du lägga allt i en fyrkantig form så att den håller sig på plats. Lägg den andra halvan ovanpå och frys in i minst 3 timmar.

8
Skär parfaiten i bitar och låt tina minst 20 minuter innan servering.


Kommentar:
Vaniljpulver är malen vaniljstång som säljs i många välsorterade mataffärer, men det kan ersättas med vaniljsocker.