Du behöver

  • 10 st salladslökar
  • 50 g tärnad bacon eller pancetta
  • 500 g morötter grova
  • salt nymalen svartpeppar
  • smör till stekning
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 8 st lammkotletter dubbla
  • salt, svartpeppar
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 dl rödvin (eller hallonsaft)
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 0.5 kruka dragon

Gör så här

1
Ansa och skölj lökarna, skiva de övre stjälkarna fint. Spar de kompaktare nederdelarna, 6–7 cm långa, också.

2
Lägg bacon i kall stekpanna, hetta upp till näst högsta värme och låt steka till fin färg. Ta upp. Fräs de tunna lökringarna ett par minuter i baconfettet. Ta upp.

3
Skala morötterna och riv dem mellangrovt. Tillsätt 1/2 tsk salt och 2 krm peppar, blanda i lökfräs och bacon. Stek som plättar i (bacon)fett i drygt medelvarm stekpanna, 2–3 minuter på varje sida. Ta upp (kan värmas på papprad plåt i 175-gradig ugn ett par minuter i sista stund).

4
Skala och finskiva två vitlöksklyftor, halvera en och gnid köttet med den. Salta och peppra köttet runt om. Hetta upp lite matfett på näst högsta värme i stekpannan. Stek häften av kotletterna i taget, ett par minuter på varje sida till fin färg. Låt lökstjälkarna steka med, och vitlöken en enda minut mot slutet.

5
Lägg tillbaks allt kött, lök och vitlök i pannan, tillsätt vinäger och vin och låt bräsera under lock ett par minuter. Blanda vattnet med vetemjöl och rör i det. Hacka dragon och tillsätt. Låt puttra under lock ytterligare 3 minuter före servering.