Du behöver
- 200 g kavring
- 75 g smör smält
- 4 st gelatinblad
- 1 st burk matjesill hela filéer
- 1 st lök gul eller röd
- 3 dl gräddfil
- 1 st burk kesella (250 g)
- 0.5 tsk svartpeppar nymald
- 2 msk matjessillspad
- gräslök till garnering
Gör så här
1
Finhacka brödet eller smula det i en matberedare. Blanda brödsmulorna med smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant.
2
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
3
Ta upp sillen ur burken och spara lite av spadet.
4
Finhacka sillen och löken. Rör ihop lök, sill, gräddfil och kesella. Smaksätt med sillspad och svartpeppar.
5
Smält gelatinbladen utan att krama ur dem i en kastrull på svag värme. Rör ner lösningen i smeten och häll sedan smeten i formen.
6
Låt stelna i kylen i 2–3 timmar, eller över natten. Flytta försiktigt över tårtan till ett fat och garnera med hackad lök.
Detta är ett av redaktionens bästa midsommarrecept från nr 25-27/2013. Det här receptet har Helena Rönnberg bidragit med.