Matjestårta

Du behöver 200 g kavring 75 g smör smält 4 st gelatinblad 1 st burk matjesill hela filéer 1 st lök gul eller röd 3...

Tillagningstid: 25 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 200 g kavring
  • 75 g smör smält
  • 4 st gelatinblad
  • 1 st burk matjesill hela filéer
  • 1 st lök gul eller röd
  • 3 dl gräddfil
  • 1 st burk kesella (250 g)
  • 0.5 tsk svartpeppar nymald
  • 2 msk matjessillspad
  • gräslök till garnering

Gör så här

1
Finhacka brödet eller smula det i en matberedare. Blanda brödsmulorna med smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant.

2
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.

3
Ta upp sillen ur burken och spara lite av spadet.

4
Finhacka sillen och löken. Rör ihop lök, sill, gräddfil och kesella. Smaksätt med sillspad och svartpeppar.

5
Smält gelatinbladen utan att krama ur dem i en kastrull på svag värme. Rör ner lösningen i smeten och häll sedan smeten i formen.

6
Låt stelna i kylen i 2–3 timmar, eller över natten. Flytta försiktigt över tårtan till ett fat och garnera med hackad lök.


Kommentar:
Detta är ett av redaktionens bästa midsommarrecept från nr 25-27/2013. Det här receptet har Helena Rönnberg bidragit med.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top