Laxfilé med blomkålscouscous

Du behöver 600 g blomkål (1 stort huvud) 2 msk olivolja 0.5 st citron det yttersta rivna skalet och saften 70 g salladsblad blandade salt...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g blomkål (1 stort huvud)
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 st citron det yttersta rivna skalet och saften
  • 70 g salladsblad blandade
  • salt och nymald svartpeppar
  • 4 st laxfilé (ca 600 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl ricottaost (alt creme fraiche)
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 dl hackade örter (t ex gräslök, basilika, persilja, dill)
  • 1 tsk honung
  • 0.5 st citron det yttersta rivna skalet och saften

Gör så här

1
Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Pulsmixa i en matberedare till couscousstorlek och häll ner i vattnet i cirka 1 minut. Kyl ner i kallt vatten, låt rinna av väl.

2
Blanda blomkålscouscousen med olja, citronsaft och -skal, salladsblad, salt och peppar.

3
Lägg laxen i en ugnssäker form och ringla över olja. Salta och peppra. Ugnsbaka med termometer tills innertemperaturen är 52 grader cirka 20 minuter.

4
Gör en ricottakräm. Mixa ricottaost, olivolja, örter, honung, citronsaft och -skal, salt och svartpeppar med en stavmixer till en slät kräm.

5
Servera laxen med blomkålscouscousen och ricottakrämen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top