Du behöver
- 600 g blomkål (1 stort huvud)
- 2 msk olivolja
- 0.5 st citron det yttersta rivna skalet och saften
- 70 g salladsblad blandade
- salt och nymald svartpeppar
- 4 st laxfilé (ca 600 g)
- 2 msk olivolja
- 2 dl ricottaost (alt creme fraiche)
- 0.5 dl olivolja
- 0.5 dl hackade örter (t ex gräslök, basilika, persilja, dill)
- 1 tsk honung
- 0.5 st citron det yttersta rivna skalet och saften
Gör så här
1
Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Pulsmixa i en matberedare till couscousstorlek och häll ner i vattnet i cirka 1 minut. Kyl ner i kallt vatten, låt rinna av väl.
2
Blanda blomkålscouscousen med olja, citronsaft och -skal, salladsblad, salt och peppar.
3
Lägg laxen i en ugnssäker form och ringla över olja. Salta och peppra. Ugnsbaka med termometer tills innertemperaturen är 52 grader cirka 20 minuter.
4
Gör en ricottakräm. Mixa ricottaost, olivolja, örter, honung, citronsaft och -skal, salt och svartpeppar med en stavmixer till en slät kräm.
5
Servera laxen med blomkålscouscousen och ricottakrämen.