Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 2 tsk stött kardemumma
- 14–15 dl vetemjöl
- Fyllning
- 200 g rumstempererat smör
- 1 dl florsocker
- 200 g grovriven mandelmassa
- 1 msk vaniljsocker
- 1 1/2 msk nymald kardemumma
- 250 g färska eller frysta blåbär
- Garnering
- 1 uppvispat ägg
- 50 g flagad mandel
- pärlsocker
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
2
Mixa ihop allt till fyllningen utom blåbär till en slät massa. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel, cirka 40 x 70 cm.
3
Bred ut fyllningen på rektangeln. Fördela blåbären i ett jämnt lager och rulla ihop till en tjock rulle från långsidan.
4
Skär i breda bitar och lägg i bullformar. Hit går det bra att förbereda och styckfrysa.
5
Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
6
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över flagad mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 9–11 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Gör bullarna klara fram till andra jäsningen och styckfrys dem sedan. När de ska bakas får de tina helt, penslas och gräddas sedan enligt receptet. De behöver inte jäsa en andra gång när de varit frysta.
Tid: 40 min + jäsning