Rågbröd med dinkelkorn

Du behöver Dag 1 250 g rågsurdeg (finns att köpa färdig på burk) 5 1/4 dl vatten 11 1/2 dl (580 g) fint rågmjöl Dag...

Tillagningstid: 100 minuter
3 portioner

Du behöver

  • Dag 1
  • 250 g rågsurdeg (finns att köpa färdig på burk)
  • 5 1/4 dl vatten
  • 11 1/2 dl (580 g) fint rågmjöl
  • Dag 2
  • 1 1/4 dl hela dinkelkorn
  • 1 1/2 dl mörk sirap
  • 4 dl vatten
  • 3 1/3 dl (200 g) vetemjöl
  • 8 dl (400 g) fint rågmjöl
  • 40 g jäst
  • 2 msk salt

Gör så här

1
Dag ett: Blanda alla ingredienserna i en bunke, låt stå över natten i rumstemperatur.

2
Dag två: Koka dinkelkornen enligt anvisning på förpackningen, tills de är genomkokta. Låt svalna.

3
Blanda alla ingredienserna utom salt i en degblandare och kör i cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 5 minuter.

4
Sleva upp degen i tre smorda mjölade formar (“degen” liknar mer en smet). Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka

5
2 timmar.

6
Sätt ugnen på 220 grader. Sätt in formarna mitt i ugnen och häll samtidigt in cirka 2 deciliter vatten på ugnens botten eller i en form (då ångas bröden vilket ger en krispigare yta).

7
Sänk därefter temperaturen till 200 grader och baka brödet i cirka 40 minuter,

8
Ta ut bröden ur formarna, lägg direkt på ugnsgallret och baka vidare i ytterligare cirka 30 minuter (den som är osäker på om brödet är färdiggräddat kan kolla med termometer, det ska vara cirka 96 grader mitt i).


Kommentar:
Tips! Baka brödet i förväg, det blir bara godare om det får vila någon dag.
Tid: 100 min + tid att vila och jäsa

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top