Du behöver
- Rapscitronett
- 1 citron
- 1 schalottenlök
- 1/2 dl kallpressad rapsolja
- 1/2 dl neutral matolja
- 1 msk honung
- salt, svartpeppar
- Sallad
- 3–4 små polkabetor
- 150 g sockerärter
- 3 morötter
- 1 fänkål
- 1 liten kålrabbi
- 1 knippe rädisor
- 1 litet blomkålshuvud
- (krasseblommor och späda blad till dekoration)
Gör så här
1
Riv det yttersta gula skalet från citronen, och pressa ur saften i en smal skål eller kanna.
2
Skala och finhacka schalotten-löken. Stavmixa citronskal och -saft, olja och honung, rör i schalottenlöken och smaka av med salt och peppar.
3
Ansa och hyvla grönsakerna tunt, gärna med en mandolin eller en osthyvel.
4
Vänd ihop alla grönsakerna med hälften av citronetten, dekorera eventuellt med krasseblommor och späda blad.
5
Servera resten av citronetten vid sidan om.
Tips! Om du vill förbereda grönsakerna kan de hyvlas och läggas i skålar med isvatten, men då behövs en salladsslunga. Grönsakerna ska vara torra när de vänds ihop med dressingen.