Du behöver
- 8 långa träspett
- 8 (schalotten)lökar
- 12 kokta kalla potatisar
- 2 (orange) paprikor
- 1 msk (oliv)olja
- 4 tinade portionsbitar laxfilé
- flingsalt, svartpeppar
- 1–2 salladslökar (eller liten purjo)
- 1 kruka färsk koriander
- 2 limefrukter, skal och saft
- 3 avokador
- 1 röd chilifrukt
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk flingsalt
- 1/2 tsk spiskummin
- (kajennpeppar)
Gör så här
1
Tänd grillen i god tid. Lägg spetten i blöt i vatten (annars brinner de på grillen). Koka lökarna 5 minuter i lite vatten som täcker. Trä potatis, lök och bitar av paprika på dubbla spett precis före grilldags.
2
Olja fyra A4-stora bitar alfolie, lägg en laxfilé på varje, salta och peppra. Strimla salladslök, plocka bladen av en fjärdedel av koriandern, finriv skal av 1–2
3
limefrukter och fördela det gröna på fisken. Förslut foliepaketen tätt. Grilla bredvid spetten cirka 8 minuter.
4
Halvera och kärna ur avokadorna, skeda ur köttet och lägg köttet från 2 avokador i en bunke med grovskivad chili och vitlök, salt, spiskummin, nypressad limejuice och resten av koriandern. (Stav)mixa till jämn sås.
5
Grovhacka sista avokadon och rör i den. Smaka av med mera salt och kanske lite kajennpeppar.