Du behöver
- Botten
- 5 dl vetemjöl
- 1 3/4 dl farinsocker eller råsocker
- 1 3/4 dl finhackad mandel
- 175 g smör eller margarin
- Fyllning
- 500 g färskost av philadelphiatyp
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1/2 påse flagad mandel
- ca 3-4 dl hallonsylt/marmelad eller äppelmos.
Gör så här
1
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser för botten till en smuldeg. Spara 2 dl till strössel till ovasidan på kakan. Kläm ut resten i en smord, större form liknande långpanna, cirka 23 x 33 cm. Grädda botten i 12–15 minuter eller tills kakan börjar få färg.
2
Fyllning
3
Vispa ost, socker och ägg till en jämn smet, sprid ut över den varma botten. Grädda i 15 minuter.
4
Rör sylten smidigt, bred över sylten på den gräddade fyllningen.
5
Blanda flagad mandel i resten av smuldegen och strö blandningen över sylten.
6
Grädda i ytterligare 15 minuter. Låt kallna i cirka 3 timmar eller över natten. Skär i rutor eller trekanter.
Receptet kommer från Svindersviks äppelkaksbuffé.