Vitello tonnato med vaxbönor

Du behöver ca 1 kg kalvstek eller benfri hel fläskkotlettrad vitlök, färsk rosmarin 2 citroner, det finrivna yttersta skalet och saften salt, svartpeppar krympt bomullssnöre...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • ca 1 kg kalvstek eller benfri hel fläskkotlettrad
  • vitlök, färsk rosmarin
  • 2 citroner, det finrivna yttersta skalet och saften
  • salt, svartpeppar
  • krympt bomullssnöre
  • 1 burk (à 200 g) tonfisk i vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 äggula
  • 2 stjälkar färsk basilika
  • 2 stjälkar färsk dragon
  • 1/2 dl (medelstor) kapris
  • 1 1/2 dl fruktig olivolja
  • salt
  • 400 g (vax)bönor
  • smörklick
  • ett par nävar rucola
  • kapris till garnering

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader.

2
Putsa och torka köttet. Snitta en ficka i det och stoppa ett par skivade vitlöksklyftor och några rosmarinkvistar i, strö i hälften av citrusskalet (saften ska användas i såsen) och salta och peppra frikostigt. Knyt snöre omkring så att köttbiten ser hel ut igen. Vitlöksgnid, salta och peppra även utsidan.

3
Stick i termometer, lägg i ugnsform och stek i ugnens ned-re del 30–50 minuter, tills köttets innertempertur är 62 grader (för rosa kött). Låt svalna lite och skiva sedan tunt.

4
Gör under tiden såsen. Låt tonfisken rinna av och smula ner den i bunke med skivad vitlök, äggula, grovdelade örter, kapris och citronsaft. Mixa jämnt och tillsätt oljan i tunn stråle under mixning.

5
Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen så länge.

6
Lägg vaxbönorna i kokande saltat vatten, 2 teskedar salt per liter vatten, och låt dem sjuda 5–7 minuter, till lagom mjukhet.

7
Slå bort vattnet och vänd i lite smör eller olja.

8
Lägg upp med köttet och sköljd rucola, skeda sås över köttet och servera resten bredvid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top