Du behöver
- ca 1 kg kalvstek eller benfri hel fläskkotlettrad
- vitlök, färsk rosmarin
- 2 citroner, det finrivna yttersta skalet och saften
- salt, svartpeppar
- krympt bomullssnöre
- 1 burk (à 200 g) tonfisk i vatten
- 1 vitlöksklyfta
- 1 äggula
- 2 stjälkar färsk basilika
- 2 stjälkar färsk dragon
- 1/2 dl (medelstor) kapris
- 1 1/2 dl fruktig olivolja
- salt
- 400 g (vax)bönor
- smörklick
- ett par nävar rucola
- kapris till garnering
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader.
2
Putsa och torka köttet. Snitta en ficka i det och stoppa ett par skivade vitlöksklyftor och några rosmarinkvistar i, strö i hälften av citrusskalet (saften ska användas i såsen) och salta och peppra frikostigt. Knyt snöre omkring så att köttbiten ser hel ut igen. Vitlöksgnid, salta och peppra även utsidan.
3
Stick i termometer, lägg i ugnsform och stek i ugnens ned-re del 30–50 minuter, tills köttets innertempertur är 62 grader (för rosa kött). Låt svalna lite och skiva sedan tunt.
4
Gör under tiden såsen. Låt tonfisken rinna av och smula ner den i bunke med skivad vitlök, äggula, grovdelade örter, kapris och citronsaft. Mixa jämnt och tillsätt oljan i tunn stråle under mixning.
5
Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen så länge.
6
Lägg vaxbönorna i kokande saltat vatten, 2 teskedar salt per liter vatten, och låt dem sjuda 5–7 minuter, till lagom mjukhet.
7
Slå bort vattnet och vänd i lite smör eller olja.
8
Lägg upp med köttet och sköljd rucola, skeda sås över köttet och servera resten bredvid.